Az első adás - válogatás 1.
2014. október 10. írta: na_ja

Az első adás - válogatás 1.

Nagy várakozás előzte meg az idei X-faktort. Ilyenkor, a műsor elején óriási a lelkesedés, mindenki (fellépők és nézők) izgatottan várja az idei felhozatalt. Nem volt ez másként most sem, amikor is elkezdődött az X-Faktor magyarországi ötödik szériája. Néha nem is gondolná az ember, hogy ez a műsor már négy győztest termelt eddig. Vastag Csaba, Kocsis Tibor, Oláh Gergő és tavaly Danics Dóra állhatott a konfetti esőben. Én is nagyon kíváncsi voltam, hogy idén vajon milyen arcokkal örvendeztetnek meg minket.

A zsűri ismét változott, egyúttal teljesen lecserélődött az eredeti gárda. Nem feltétlenül baj ez, majd meglátjuk. Talán csak az a lényeg, hogy ne híguljon úgy fel a szakmai stáb, hogy aztán a színpadon jobb művészek legyenek, mint a zsűriben, de ez szerencsére egyelőre még nem fenyeget. Little G Weevil blues-zenész debütálása a zsűriben egyelőre jónak mondható, bár inkább azt lehetne mondani, most, hogy "semmi extra". A műsor amúgy is szokásosan a zsűri bemutatásával kezdődött. Az új, animált hátterek, Facebook-oldallá vágott bemutatkozások fiatalították a műsor stílusát, és végre nem a zsűritagok agyonretusált közeli képeit  és művészi beállásait láthattuk. Ez mindenképpen plusz pont. Szikora Robi elmondta, hogy idén meg akarja nyerni, azaz meg akarta nyeretni a műsort. Nagyon aranyos az öreg, szeretjük, csikidám! Tóth Gabi idén is őszinteséget ígért,és hozzátette, hogy szeretne szép pillanatokat átélni. Alföldi Róbert is éles kritikát ígér, nem kér a nyálas, plasztik, megjátszós produkciókból (ezt gyanította is a Spoon produkciója után), keresi az egyedit. Little G-től szigorúságot és őszinteséget várhatunk, és természetesen neki lesz itt minden nagy újdonság, szeretné megtudni, milyen átélni a műsort. A zsűri visszafogott promói után egy óriási Lincoln limuzin hozta meg a zsűrit a több ezer, kicsit borongós időben várakozó fellépő és kísérő közé. Kíváncsi vagyok, hogy a limo hány sarokkal arrébb vette fel a négy igazságosztót...
És ezek után indult is a műsor lényegi része, a válogatás. Bizonyára nem könnyű összevágni ennyi jelentkező esetén, hogy kik azok, akik jók és bekerüljenek egy önálló, több perces blokkba, és kik azok, akiket szinte csak pár pillanatig vagy még addig sem mutatnak. Kíváncsi vagyok, ki és mi alapján dönti el ezeket, hiszen akaratlanul (...) is nagy előnyt adnak annak, akit már most alaposan megismertetnek a nézőkkel. A balekok nyilván a műsor legszórakoztatóbb alakjai, róluk gondolom több órányi műsort lehetne összehozni, de a műsoridő sajnos véges. Sajnos több esetben is már az ilyen tehetségkutatók esetén kiderült, hogy a balekprodukciók viccesebbek és érdekesebbek, mint minden, ami utána jön, a döntőig bezárólag. Reméljük itt most idén ez nem így lesz.
Először a Tha Shudras alien-zenekara érkezett meg. Háááááát, a társaság igencsak feszegeti a határt a poén és az erőltetett baromság között. A kialakított imázs mondhatjuk, hogy kidolgozott és alapos, de azért az alapkoncepció rázós. Kíváncsi vagyok, mennyi időt öltek be a srácok, hogy ezt kidolgozzák. Voltak más ötleteik is? Lehet, hogy mondjuk volt katona-, matróz- vagy focista változat is? Fene tudja. Az énekes dumája is ráerősít  a témára. Na mindegy. Lássuk a zenét, majd az dönt. Kezdésnek nem rossz a zsűri arckifejezéséből. A jazz-produkció Alföldinek Mick Jaggert juttatja eszébe, Szikora beleéli magát és csukott szemmel csattogtat ujjával. Szerintem a végére kicsit leül a dolog, elmegy az energia, pedig így sem volt hosszú. Little G veszi az alien-poént és az ő földönkívüli nyelvükön reagál. Továbbjutnak.

 Tha Shurdas
Ezután megtudhatjuk, hogy a jelmezes fellépés nem jelent önmagában garanciát a sikerre. Ezért sajnos elvérzik egy Elvis-imitátor, egy matróz bácsi, de még maga Keyboard Kapitány is, aki szerintem a nyolcvanas években bejutott volna a Zenebutikba azért. A kosztümös produkciók csúcsa Csányi Gáborka, akinek feneke partja kilóg forró nacijából, amit heves rázással igyekszik még jobban láthatóbbá tenni. Kár, hogy nem jutott tovább, mert sok poénra adott volna lehetőséget Gabszi. Fábry László poharas, (be)égős mutatványát nem is értettem, és Toncheeka (Toncsika), azaz Kurja István Pancsoló Kislánya is annyira szürreális volt, hogy már nevetni se nagyon tudtam. De legalább a kisfiam jól szórakozott rajta. A zsűri is lefagy néha ezektől a fellépőktől.
A következő bemutatkozó részből sejthetjük, hogy valami jó fog következni. Egy szemüveges, mosolygós lány masnival a fején, cipőjén... ja nem, az a cipő nyelve! Nekem először Szandi ugrik be és egyben nagyon remélem, hogy nem valami Szandi-produkció lesz a kicsit jampi lány megjelenés miatt. Szerencsére nem így lett. A Blackstreet "No Diggity"-je és a Tears For Fears "Shout"-ja összemixelve egy elég komoly műalkotás lett, kár, hogy beigazolódott a gyanúm, hogy Kovács Anikó nem maga találta ki ezt a mixet, rövid guglizás után kiderül, hogy ezt már ellőtték a külföldi X-faktorban (itt megnézheted). Az első hangnál különben hangosan felnevetett a kisfiam, nem tudta, hogy ez egy poén-videó-e, vagy valami más, de aztán ő is érezte, hogy ennek a néninek csak kicsit furcsa a hangszíne, de attól még nagyon jó. Aranyos, pozitív lány, bőven lehet szeretni egy ilyen műsorban, mehet is tovább természetesen. UFF, ahogy ő mondta.

Kovács Anikó
Anikó több perc reklámot kapott, mint a következő továbbjutók összesen. Nem tudom, hogy ők kevésbé voltak érdekesek, tehát továbbjutottak, de már most borítékolható a sorsuk, vagy ez pusztán a véletlen műve. Nyilván nem fog beleférni a műsoridőbe az 50-100 (?) továbbjutó produkció, de mégis kicsit igazságtalannak tartom, hogy valaki már most bevésődött a nézők tudatába, viszont sokról azt sem tudjuk, kicsoda. De mindegy, úgyis a zsűri dönt egyelőre, nem mi. Én azért megpróbálok tényszerű lenni: továbbjutott még két szőke, egy vörös és egy fekete....
Következett a műsor tininézők megszerzésére vonatkozó része, a Spoon fellépése. Fura, tájjellegű mintás póló, fekete-fehér ugyanolyan ruha mindenkin. Imádom a Can't Hold Us-t, nagy is az elvárás emiatt. A tábortüzes intro után belezúznak a fiúk, van egy jó hangulata, de aztán kicsit csöpögősödik mégis a dal. Nem tudom, hány napi munka volt ebben a koreográfiában, de hogy spontán dolog nem volt benne, az biztos. A csóka magántánca a végén, a beállás elég hatásvadászra sikerült, de valljuk be, a tinilányoknak pont ez kell. Mondhatjuk tehát, hogy profi produkció volt. Persze tudjuk, hogy ez nem egyenesen arányos mindig a művészi értékkel. Nem véletlen, a zsűri is kiszúrja a tudatos építkezést.
Ez a Spoon az a Spoon???

Reklám után jön a magyar Vanilla Ice, aki azt szeretné, hogy anyukája büszke legyen rá. Kever a fülessel, rendezkedik, kever, poénkodik a bolognai makarónival, van egy kis arca, de sajnos ez most nem jön be. 10% esélyt adtam rá, hogy ennek ellenére valami maradandót alkot, de nem sikerült. Csórónak az anyukája is csak annyit mond: Ezt elb...tad!
Újabb kudarcot vallott műsorszámok jönnek, akik azt hitték, hogy a tánc vagy a koreográfia már nyerő ügy. Utána jönnek a Múlatós Fiúk, nekem nagyon tetszettek, jót lehetett rajtuk nevetni, mondjuk amikor az egyik tesó hangja hallatán kerestem a héliumos lufit, hogy mikor szívta be, hogy ezt a hangot kiadhassa. Jól szórakoznak magukon, de a szöszinek azért lefagy a mosoly az arcáról, hogy nem jutottak tovább. Gabi "Mennyiben fogadtatok?" poénja jóra sikerül, a tesó lebuktatja a fiúkat, hogy csak hülyeségből jöttek. RESPECT, fiúk! Utána egy fiúcska jött, aki nagyon jól megcsinálta magát a tükör előtt. Szőke ecsethaj, tuttiruci, csípőkörzés, de ez kevés volt. Thicke Hawaii-ról jött szabadnapos kalaúz megtestesítőjével sem találkozhatunk idén többet.
Jön a műsor csúcspontja, a kis tini álompár, akik egyben hippik, egyben huszonegyedik századi modern arcok. Together forever, imádják egymást, jegyesek, a zene hozta őket össze, minden adott ahhoz, hogy egy ország kedvelje meg őket. A lány kicsit meg van szeppenve, de a produkció tényleg jó volt, noha van mit még fejlődni. Szerethető pár, X-faktor szempontból is, de vajon mit sikerül hosszú távon kihozni belőlük. A zsűri is elolvad tőlük, Gabival az élen. Drukkolok nekik egyelőre, de félő, hogy a csatorna kicsit túlreagálja a karakterüket...

Rosewood
 
A vidéki papa-gyerek-haver rockbanda, a Kottán Kívüliek nagyon odateszi magát, a papában persze magamat látom. Nem volt egyértelmű a promo alatt, hogy megint poénvideó lesz, vagy valami komoly, hála istennek az utóbbi volt. Mindamellett, hogy sorsuk meg van pecsételve a rock miatt, remélem, hogy sokáig eljutnak. A zsűri a papát kritizálta, azért remélem, hogy nem kérik meg a távozásra.

 Kottán Kívüliek
Utolsó előttiként az állítólag nagyon szép Jázmin bemutatkozófilmjét láthatjuk. A lány hangja (beszéd közben) eléggé bizalomgerjesztő volt, a fene sem gondolta, hogy énekelni viszont nem tud vele. Istenes persze szívesen kárpótolná a kiesett lányt.
Az első adás utolsó fellépője Ilyés Jennifer, aki háromszor mondta ki a karrier szót bemutatkozása alatt. Mesélt arról, hogy neki az fontosabb, mint a társak és a buli. Valljuk be, tényleg utáljuk az ilyeneket az osztályban, de lássuk, mit tud. A Celine Dion dalt a zsűri isteníti, de nekem valami sántít. Ha kikapcsoltam a fejemben a zenét és főként a zenén gyárilag lévő vokál sávot, akkor nekem azért többször igencsak hamisnak tűnt ez a produkció. De akkor biztos én hallottam rosszul.
Az első adás szórakoztatóra sikerült. A zsűri mérsékelt volt, nem róluk szólt a műsor, köszi Gabi! Természetesen azért elhangzott, hogy egész jó az idei felhozatal, és a műsor "Vannak új csodák" mottója így értelmet is nyer. Alapvetően újítás nincs a műsorban, reméljük, hogy a műsor felépítésének kiszámíthatósága nem lesz igaz a fellépőkre, és változatos előadókat hallhatunk és láthatunk idén. Bízzunk a csodában és várjuk a második adást! Oldalt szavazhattok, hogy ki tetszett a legjobban. Az RTL Klub oldalán természetesen láthatjátok a produkciókat itt: RTL X-faktor

A bejegyzés trackback címe:

https://xfaktormagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr376777523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása