Az ötödik élő adás, 2014. november 15.
2014. november 15. írta: na_ja

Az ötödik élő adás, 2014. november 15.

Szívbe markoló közös produkcióval indult az X-Faktor ötödik adása, ami valószínűleg minden egyes előadótól stílusban távol állt. A Shudras nem is tudom, hogy tud elszámolni mondjuk egy ilyen dallal, de hát a szerződés az szerződés. Bár ennyi erővel a maszkot is levehetnék. Amit még nem értek, az az, hogy ezek a közös nóták miért mindig playback előadások? Nem lehet olyan szintre begyakorolni ezt az egészet, hogy vállalhatóan, élőben lenyomják? A koreográfia gondolom így is nagy munkával jár, ennyi erővel akár hallhatnánk énekelni is a művészeket.

Kijátszotta az adut. Fotó: X-Faktor élő adás

Kicsit már agyamra megy ez a sok többismeretlenes egyenlet, amivel egy ideje traktálnak mindket, hogy a tizenkettedik helyezett 16 szavazata pont négy hellyel juttatja hátrébb a párbajozó két héttel ezelőtti összes szavazatának négyzetéhez képest a mostani harmadikat. Heeeee???
Szerepcsere volt az ötödik X-Faktor témája, amihez most már kaptunk valami mást is, mint egy értelmetlen, pár másodperces zenei bejátszást. A lányok Szalay Balázzsal mehettek el egy kicsit off-roadolni, a fiúk pedig egy kis kozmetikázáson vehettek részt. Nem rossz ötlet, ha a műsor felvesz egy kis reality-show jelleget, kifejezetten jók voltak régen azok a tehetségkutatók, amikor a jelöltek össze voltak zárva és betekintést nyerhettünk életükbe.

Fotó: X-Faktor élő adás

Horányi Juli most a Maroon 5 dalát vállalta be, és valóra váltotta régi álmomat, hogy valami trendi, pop dolgot vállalt be. A Move Like Jagger azonban sajnos eléggé jellegtelenre sikerült. Nem volt rossz, de igazából olyan semmilyen volt. Juliban jóval több van, mint amit most elő tudott adni, és nagyon szerettem volna, ha egy ilyen kommersz számból is ki tud hozni valami művészi dolgot, de ez most tényleg elmaradt. Nagyon szeretném Julit nagyon szeretni, mert jó helyen áll a művésziség és zenei szépség határvonalán, de az eddigi adásokban nálam csak egyszer törte át azt a falat, ami a szívemig vezetett. Szeretnék még olyan élményt kapni tőle, mint az első élő adásban.



Fotó: X-Faktor élő adás
Borbély Richárd végre eljátszhatta a hamvaiból feltámadó főnixmadarat, ezúttal movemberes bajusszal. Egy gyenge kezdés után tulajdonképpen mondhatjuk, hogy Ricsi eddigi legjobb produkcióját láthattuk, még az ordibálás is reális kereteken belül maradt, de azért valljuk be, Ricsi legjobb teljesítménye is már azért eléggé kevés ebben a mezőnyben. Értékelem küzdeni akarását, de szerintem szép lassan elbúcsúzhatunk tőle, és sajnos tartok attól, hogy egy szűk körön kívül nem nagyon fogunk róla többet hallani.

Fotó: X-Faktor élő adás

Jakab-Péter Izabella jó kis koreográfiát kapott az I Wanna Be A Millionaire dalhoz, és azt is megtudtam, hogy lemaradtam egy autogramról azzal, hogy nem mentem ki a DAB-UTE hokimeccsre :( A dal ennek köszönhetően eleve piros ponttal indult részemről, de enélkül is teljesen rendben volt. Erről a kislányról sem gondolhattuk az elején, hogy tényleg ennyire odateszi magát. Talán ezen az estén az ő produkciója volt a legjobb átszellemülés lányból fiúba. Ahogy G mondta, látható rajta a fejlődés, ami mindig izgalmasabb, mint egy statikus "mindig jó" szint. Drukkolok Bellának, hajrá!

Fotó: X-Faktor élő adás

A Shudras kicsit ma elvesztette a varázsát nálam. A Boldogság, gyere haza egy gyönyörű dal, amihez nem tudom, szabad-e hozzányúlni, de ez most nem igazán sült el jól. Annyit megtudtunk a dalból, hogy tudnak magyar dalt is előadni, hogy tudnak romantikus zenét játszani, de ebben most semmi Shudras nem volt. Az a mindig állat hangszerelés most nem jöhetett ki ebben a produkcióban, így nekem most olyan komolytalan lett ez az egész. Érzelmesnek nem volt érzelmes, dögösnek nem volt dögös, hát fene tudja. Most az egyszer elnézem nekik ezt a botlást, ami nem volt más, mint hogy egy üres produkciót hoztak. Ha kevesebbet kockáztatnak és tolnak egy Miley Cyrust, akkor mindenki őrjöngve tapsolt volna a végén.


Fotó: X-Faktor élő adás
Andelic Jonathán a Next To Me-t hozta, és amikor elhangzott az első sor, azt hittem, hogy a mai este legjobb produkcióját fogom hallani, de aztán mégsem így lett. Profin, de erőtlenül tolta le a dalt, ebben sem hallottam most semmi extrát, semmi érdekeset, mindamellett, hogy Jonathán hangja az egyik legizgalmasabb az egész mezőnyben. Több érzelmet, több energiát várok tőle, mert ez most egy monotonul színvonalas dal volt, aminek nem volt dinamikája. Elkezdődött valahogy, és ugyanúgy ért véget. Ennél jobb vagy Jonathán, mutasd már meg!

Fotó: X-Faktor élő adás

Elvisként érkezett Tóth Andi, és a Jailhouse Rock-ot elég rendesen elnyomta. Bár a dallal ki lehetne kergetni a világból, akkor is el kell ismernem, hogy Andi egyik legjobb teljesítménye volt a mai. Biztos kellett hozzá az a gyerekes naivság és felelőtlenség, vadság, amitől ennyire felszabadultan elő tudta adni ezt a dalt, tele energiával, egy kis flegmasággal és szemtelenséggel. Biztosan kijelenthető, hogy a mezőny egyik legtehetségesebb énekese Andi, aki előtt reméljük, hogy csillogó jövő áll. Bízzunk benne, hogy tehetsége nem fog elkallódni és személyiségére nem lesz káros hatással a showbusiness.

Fotó: X-Faktor élő adás

Nagy anti-kedvencem, Nagy Richárd Zalatnay Cili dalával hatott ma oda az idősebb generációnak, akik biztosan benyalták Ricsi érzelmekkel átitatott áriáját. Van egy sajátos stílusa a srácnak, azt végül is hozza hétről-hétre, de ezt a sok drámát már nem bírom tőle. El nem tudom képzelni, hogy az ő kiabálását hallgassam valaha is jókedvemből, de még rosszkedvemből sem. Biztos van Ricsinek egy nagy rajongó bázisa, de nem tudom megmondani, mit találhatnak benne élvezetesnek.

Fotó: X-Faktor élő adás

A Spoon biztosan olvasta a neten, hogy a valaha volt legfülbemászóbbnak titulált dalának Wannabe-t kiáltották ki, így eléggé biztosra mehettek a dalválasztással. Igazából zeneileg még el is ismerem a munkájukat, mert azért az, hogy hétről-hétre hangszeres produkciókkal készülnek, és többé-kevésbé profin elő is adják őket, az azért jelent valamit. Nem négy táncos-énekes fiúról van szó, hanem hús-vér zenészekről, akikből azért valljuk be, egyre kevesebb van ebben a korosztályban. Mivel egyfajta modellként szolgálnak, különösen hálásak lehetünk nekik, hogy a mai, elektromos zenén felnövő gyerekek látnak igazi hangszereket a szépfiúk körül. A Seven Nation Army betét ugyan nem lett olyan ütős, mint a múlt héten a Thrift Shop, de így is kellemes kalandozás volt.

Fotó: X-Faktor élő adás

Benji multikulturális falakat döntött le azzal, hogy a Ha én rózsa volnék-ot elénekelte. Bizonyára ez is olyan pillanat, amit 20-30-40 éve nem gondoltunk volna, hogy megtörténhet, hogy egy vietnami srác így előad egy ennyire magyar dalt. Szép volt, részemről Benji legjobb produkciója, mindamellett, hogy azért nem lépett elő kedvencemmé. Egy most egy Jolly Joker volt Benjinek, amit még egyszer nem játszhat ki. Természetesen teljesen másképp vette volna ki magát a dal, ha más adja elő, ekkorát valószínűleg másnál nem durrant volna, de nem akarok elvenni Benji érdemeiből.

A mai adásban szerintem Borbély Richárd és Nagy Richárd nyújtotta a leggyengébb produkciót. Ennek ellenére ők simán (?) továbbjutottak, egyúttal lehetett sejteni, hogy valaki olyan fog párbajozni és kiesni, aki miatt kicsit szomorúak leszünk. Így is lett, hiszen Jonathán és Juli, a mezőny gyakorlatilag két legprofibb előadója párbajozhatott Ricsikéék helyett.

Jonathán kezdte a párbajt, aki jóval izgalmasabb dalt tartogatott erre a párbajra, Eric Clapton If I Could Change the World dalából jóval többet hozott ki, mint korábbi dalából a mai estén. Igazából Jonathán sem tudott megújulni, valahogy ő is hamar túl magasra tette a lécet, talán ezért nem értékelték már olyan magasra a műsorban nyújtott produkcióit. Kicsit kiszámítható lett, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy akárhogy is nézzük, nem neki kellett volna ma itt állni.

Juli is kicsit hasonló eset, azzal megfűszerezve, hogy benne van még egy jókora adag művésziség, elvontság, ami lehet, hogy most túl sok volt a popkultúrában élő publikumnak. Danics Dóri is hasonló vonalat járt be, neki összejött. Sajnálatos, hogy ekkora profi (még ha a párbajban nem is volt tökéletes az All By Myself) már másodszorra párbajozott, de tény, hogy ez a műsor nem a művésziségről szó, hanem arról, hogy ki kell annak a pár millió magyarnak, aki naponta rádiót hallgat, TV-t néz, osztja a YouTube videókat a Facebook-on. Nem a zeneileg profik. De ezt ők is tudták.

A mentorok végül Andelic Jonathán hazaküldése mellett döntöttek. Nincs semmi baj, éppen csak a legjobb férfi énekes esett ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://xfaktormagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr916903331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizsla_blog 2014.11.16. 13:43:28

SPOON: "Nem négy táncos-énekes fiúról van szó, hanem hús-vér zenészekről, akikből azért valljuk be, egyre kevesebb van ebben a korosztályban. " Ne haragudj, nem tudom milyen műsort néztél. A Spoon az egyik leggyengébb a mezőnyben, suttogó énekléssel..... Borbélynak meg nincs hangja szintén hülyeség: sokan szeretnének így énekelni ilyen "semmilyen" hanggal. Az egyik legsokoldalúbb énekes a mezőnyben, csak éppen Alföldi által "áttervezésben" van része, ami meg kellett neki.... amint átmegy ezen a munkán, az egyik legértékesebb előadó lesz.
süti beállítások módosítása